Bloemrijke Akkerranden Pieperpootproject Weidevogelbescherming Binnenduinrand Agrarische Natuur Vereniging

Bloemrijke Akkerranden

Pieperpootproject

Weidevogelbescherming

Binnenduinrand

Agrarische Natuur Vereniging

2e Workshop verkenning energielandschap Voorne-Putten

jun 16, 2019
|
Ingezonden door: arina
|
Categorie: General

Bij de workshop in mei in Hellevoetsluis waren vertegenwoordigers van de eilandgemeenten en verschillende organisaties uitgenodigd om mee te denken over hoe Voorne-Putten rond het jaar 2040 op het gebied van energie volledig neutraal/zelfvoorzienend te krijgen. Aanwezig namens de agrarische Natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten waren Ies Klok en Evelyn de Ruijter.

 

 

De boodschap is: We hebben geen keus, het moet gebeuren. Er moeten windmolens en zonneparken bij komen op het eiland. Met de kanttekening dat het mee kan vallen als er de komende jaren goede alternatieven worden ontwikkeld. De gemeenten beginnen vanaf nu met het plaatsen van zonnepanelen op alle mogelijke daken en plekken (gemeentelijke gebouwen/bedrijfsterreinen, kassen, woonhuizen, boerenerven etc.)

In drie werkgroepen werden tijdens de workshop mogelijke locaties gezocht voor de langere termijn; langs de randen van het eiland, o.a. langs de op termijn te verbreden (A)N57, op nieuw aan te leggen eilanden in het Haringvliet en bij bedrijventerreinen. 
Ies kwam met de suggestie om de waterkerende dijken te betrekken in de plannen voor zonnevelden. De provincie is al bezig daarvoor de mogelijkheid te onderzoeken. Ook het planbureau haakt daar graag op aan.

Van de LTO-vertegenwoordiger kwam het idee om met wissellocaties te werken (zoals nu elders wordt uitgetest), bijvoorbeeld aardappelakkers eens in de paar jaar vol te zetten met mobiele zonnepanelen.

Er komt t.z.t. nog een 3e vervolg op de verkenning, pas daarna wordt het stadium van plannen maken bereikt. Op korte termijn verwachten we geen drastische veranderingen, maar deze komen er in de toekomst wel aan.

Meer informatie op Zuid-Holland.nl

Foto impressie

images/aardappels-te-koop.jpg
OM u een indruk te geven van onze wonderschone groene omgeving. Wellicht wilt u ook actief meewerken om het foto's van het landschap van Voorne-Putten op onze site te laten zien.

Weidevogels

images/dijk-omg-vierpolders.jpg
Natuurlijk Voorne Putten stimuleert en sponsort vrijwilligers die in het voorjaar als nestbeschermer op de bres staan voor de kuikens van weidevogels als de kievit, grutto, tureluur en zomertaling.

De Groene kaart

images/Naamloos-2.jpg
De Groene kaart, de fiets- en wandelkaart van NVP, is zo langzamerhand in heel Nederland bekend. Jaarlijks worden er 35.000 exemplaren gedrukt van de kaart met de markante koeienkop.

Natuurlijk Voorne Putten

Contactgegevens

Uiteraard kunt u het bestuur bereiken via de e-mail. Heeft u ideeën, advies nodig, problemen of kunt op op een of andere wijze meewerken neem dan contact op met het secretariaat.

Voor informatie of vragen:
secretariaat@natuurlijkvoorneputten.nl

Contactformulier

Heeft u een vraag en wilt u deze via email versturen, vul dan onderstaand formulier volledig in, wij zullen uw vraag dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.