Grondmonsters bloeiende akkerrand

Het project bloeiende akkerranden van de agrarische Natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten ontving deze week een extraatje uit onverwachte hoek. Een cheque van 50 euro van Groen Agro Control.

Het laboratorium dat met behulp van grondmonsters uit weilanden en akkers in kaart brengt hoe het staat met de mineralen, fosfaten en andere stoffen in de bodem van Voorne-Putten. ‘Het is geen spectaculair bedrag, maar het is ook maar een begin,’ aldus Joke de Geus van Groen Agro Control. Voor iedere boer op het eiland die meewerkt aan het grondonderzoek stopt zij 1 euro in de pot voor natuurlijke plaagbestrijding via bloemrijke akkerranden. Volgend jaar sponsort het laboratorium op deze manier opnieuw de bloemrijke akkerranden.

De landbouwers die deelnamen aan het project van Natuurlijk Voorne-Putten en de Landschapstafel zijn tevreden over het nut van de kleurrijke akkerranden. De bloemenweelde trekt ondermeer roofwantsen en sluipwespen aan die in de aangrenzende akker op jacht gaan naar voor het gewas schadelijke insecten als luizen en graanhaantjes. Daardoor hoeft het gewas minder bespoten te worden. Akkervogels, insecten en andere dieren profiteren mee. Akkervogels zijn insecteneters en gedijen bij het insectenaanbod in de bloeiende akkerrand. Die vergroten de biodiversiteit op het eiland. De verwachting is dat ook de waterkwaliteit zal verbeteren door de bloemrijke akkerranden, doordat er minder mest en gewasbeschermingsmiddel in het water terecht komen.

Leave A Comment

x

Contact ons